Nieuws

PAASBLOG - PASEN: IK KIJK WEL UIT !

Pasen

“Schiet eens op, jij”! “Ik ben toch niet gek?” Met Pasen naar de kerk?  “Ik kijk wel uit, zeg”.
Zo zullen velen reageren, wanneer je ze deze vraag stelt.
Pasen is lente, extra vrije dag, chocolade in allerlei variaties, gezelligheid en als het weer meewerkt: erop uit!

Allemaal prima.

Om mensen blij te maken, tijd, ruimte, hoop en verwachting te bieden. Daar draait het toch ook om met Pasen?

Maar voor de meeste mensen houdt het dan op.
Er is al zoiets als een Mattheuspassion en sinds een paar jaar de spectaculaire Passion.
Het is wel goed zo.
Jenny Arean zong ooit: Kerk, je kunt van mij als Brugman klesse, geen interesse! 

En dus is het Paaspubliek aanmerkelijk uitgedund in vergelijking tot de Kerst. 

Het is ook ingewikkeld. Die lijdensgeschiedenis van Jezus is niet mals en wordt vaak nog eens stevig aangezet. (Denk aan de film “The Passion of the Christ” uit  2004 van Mel Gibson). Ik zie dat velen onder ons geboeid en geëmotioneerd the Passion zien.
Maar dan houdt het voor velen op. De Mattheuspassion eindigt in mineur. Ondanks het stevig piëtistisch accent geen woord over Pasen.

Maar daar loopt het wel op uit. De dood is van zijn kracht ontdaan. Pasen leert ons, dat er uitzicht is over de dood heen. Er is een hierNamaals en daardoor geïnspireerd draait het bij hen, die op aarde leven dus om het hierNumaals. Pasen vertelt van een lijden, dat zijn einde vindt in een leeg graf. Onbegrijpelijk, ik geef het toe, maar de moeite van het geloven waard.

Voor wie zich daar voor open stelt en niet wegkijkt met de woorden “ik kijk wel uit”  is alleen een accentsverschuiving  voldoende.
Niet: “ik kijk wel UIT”, maar  : ik kijk WEL uit.

Loop nou eens een kerk binnen, ga naar een samenkomst van welke geloofsgemeenschap, sla eens een blad open of zet die TV eens aan bijvoorbeeld op  zondagochtend en zap dan niet meteen door als je op iets godsdienstigs stuit en ontdek, dat Pasen eigenlijkeen zaak is van een klein accent.
Ik kijk WEL uit. Want er is hoop. De bedenker van de schepping, de bron van alle leven, die wij God mogen noemen of Allah of wat ook, laat in het verhaal van deze Jezus zien, dat dit leven geen einde kent. De dood is sinds Pasen alleen maar een drempel.

Daarom is het de moeite waard om ons optimaal in te zetten voor wat er hier en nu aan de orde is. En dan denk ik aan de tragedie in Syrië of aan Palestijnse bevolking in de West Bank en Gazastrook, maar ook aan  de miljoenen werkelozen in de westerse wereld. En heel dichtbij aan de uitzichtsloze ellendige omstandigheden van de 130 “Vluchtkerkbewoners”.

Pasen is een strijdkreet : We kijken WEL uit!

De Binnenwaai

Gebouw Solid 18
Ed Pelsterpark 2
1087 EJ  Amsterdam

Abonneer op de Nieuwsbrief