Virtuele 4 mei herdenking

 

4 mei 2021

Weer kunnen wij niet samenkomen op de avond van de 4 mei herdenking in het Ed Pelsterpark. Toch wilde het 4 mei comité IJburg het verhaal vertellen van de redding van ongeveer 600 kinderen uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. In de crèche werden alle kinderen tot 13 jaar van opgepakte joden ondergebracht tot ze met hun ouders mee op transport zouden gaan en van daaruit naar de vernietigingskampen in het Oosten.  Henriette Henriquez Pimentel was directrice van de crèche en in nauwe samenwerking met Walter Süskind, de joodse beheerder van de Hollandsche Schouwburg en later ook met Johan van Hulst van de vrijwel naastgelegen Hervormde Kweekschool zag zij kans in 7 maanden ongeveer 600 kinderen op adembenemende wijze te laten ontsnappen. 

Arni Hubbeling en Mariëtte Bos van het 4 mei comité IJburg hebben deze geschiedenis opgetekend en zijn de vertellers in een door Patrick Richter van Ijburg TV gemaakte film van 16 minuten.

U kunt de film al op IJburg TV zien waar hij de komende dagen te zien is.

Ook is er een link naar youtube: https://youtu.be/pGlGT9UrfKc

Op de avond van 4 mei zal om twee minuten voor acht de IJburgfanfare de taptoe blazen waarna we met 2 minuten stilte de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken. Na het volkslied legt het 4 mei comité IJburg 76 bloemen op de herdenkingsplek in het Ed Pelsterpark. Hierbij mag GEEN PUBLIEK aanwezig zijn.

Vragen of inlichtingen bij Arni Hubbeling, vz.: arni.hubbeling@kpnmail.

De Binnenwaai

Gebouw Solid 18
Ed Pelsterpark 2
1087 EJ  Amsterdam
Abonneer op de Nieuwsbrief