Elena Manevska

Elena

Ik ben afgestudeerd aan het CvA en ben werkzaam als pianodocente en musicus. Ik woon in het muziekhuis voor conservatoriumstudenten en afgestudeerde musici aan het Theo van Gogh park op Ijburg.  Een aantal jaren ben ik verbonden als pianiste aan de Binnenwaai. Met groot plezier begeleid ik daar de samenzang van de gemeente tijdens de kerdiensten op zondag-ochtend.

De sfeer is open en hartelijk. In de vieringen gaan spiritualiteit en muziek hand in hand. Die wisselwerking vind ik mooi. Er is ruimte voor muzikale intermezzi, ruimte om te experimenteren en verschillende stijlen komen aan bod.

Erg inspirerend vind ik de samenwerking met collega musici. Zoals de samenwerking met violiste Philippine Hugen met wie ik klassieke stukken uitvoer en met cantor en musicus Jan Marten de Vries, die de mensen op creatieve wijze weet te betrekken bij tekst en muziek. (Kernteamlid) Linda Frank komt dit muzikale team regelmatig versterken op haar dwarsfluit. Het werken met deze mensen maakt de vieringen tot een muzikaal feestje. (Daarnaast zijn er diverse optredens van gastmuzikanten zoals van de operazanger Anthony Heidweiller tijdens de Familie Kerstviering.) 

Jan Marten de Vries

kleinjanmarten

Mijn betrokkenheid bij muziek in de kerk dateert uit mijn vroege jeugd.
Als jongenssopraantje: solo en in het koor bij Bach-cantates.

Het uitkomen van het Liedboek voor de kerken in 1973 heb ik heel bewust meegemaakt. Met het schoolkoor van de middelbare school hebben we in 1975 voor de NCRV-televisie een flink aantal afleveringen van Het lied van de week ingezongen, een programma om mensen de (nieuwe) liederen uit dat Liedboek aan te leren.

Ondertussen speelde ik piano en gitaar in bandjes en schreef ik cabaretliedjes en alles wat los en vast zat voor bruiloften en partijen.

Van 1978 tot 1988 studeerde ik aan het Rotterdams Conservatorium de hoofdvakken piano, compositie en kerkmuziek-koordirectie. Maar ook maakte ik straatmuziek: met een duo gitaar – mondharmonica. Ditmaal speelde ik de mondharmonica…

De vaste lijn die ik hieruit ontdekt heb is de overtuiging dat de scheidslijn tussen ‘hoge’ en ‘lage’ muziek in feite niet bestaat. Het is misschien een laatste vorm van typisch Nederlandse verzuiling. 

De Binnenwaai

Gebouw Solid 18
Ed Pelsterpark 2
1087 EJ  Amsterdam

Abonneer op de Nieuwsbrief