Over ons

Interview met Rob Visser

[bron: Metro 22 maart 2010]

‘Zendeling’ vindt Rob Visser een te zwaar woord, maar toch zou het geen slechte taakomschrijving zijn voor de nieuwe dominee van IJburg. In juni start hij een nieuw kerkgenootschap in de Amsterdamse wijk. Een lastige klus. “Nie mand zit hier op mij te wachten.” Toch verruilt hij zijn woonplaats Apeldoorn voor Amsterdam. Bezinning kunnen de bewoners van de nieuwe stadswijk goed gebruiken, denkt Visser, die landelijke bekendheid kreeg na de aanslag in Apeldoorn. Hij stelde toen zijn kerk open voor iedereen, een daad die past in zijn levensfilosofie van de boel bij elkaar houden. Een interview over stadse problemen en tikkende tijdbommen die de weg kwijt zijn. “Nederland telt honderden mannen als Karst T.”

Wat deed u besluiten om na 18 jaar weg te gaan uit Apeldoorn en helemaal opnieuw te beginnen op IJburg?
Ik ben geboren in Den Haag en ben mij hierdoor altijd stadsmens blijven voelen. Maar toen ik kinderen kreeg, ben ik buiten gaan wonen. Altijd bleef bij mij een gevoel knagen, dat ik graag nog eens in de stad zou willen werken. Toevallig kwam IJburg op mijn pad. De kerk bood mij deze plaats aan. Die heb ik met beide handen aangegrepen. 

Was u ooit eerder op IJburg geweest?
Ik kom met mijn vrouw geregeld in Amsterdam. Een jaar of zeven geleden zijn we de zandhoop, die IJburg toen was, eens opgereden. Ik wist toen natuurlijk nog niet dat dit mijn nieuwe standplaats zou worden. De stad trekt mij ook aan als werkplek. De stad kent natuurlijk andere problemen dan het platteland. De kerk heeft in de stad een andere taak. In Apeldoorn heeft de kerk een natuurlijke rol in de samenleving. In Amsterdam is niets vanzelfsprekend. [...]

Lees hier het gehele interview.

De Binnenwaai

Gebouw Solid 18
Ed Pelsterpark 2
1087 EJ  Amsterdam

Abonneer op de Nieuwsbrief