Minisymposium - Geloven in Oost - Samen bouwen aan onze buurt - 15 oktober

vrijdag 15 november 12:00-15:30 uur -  Minisymposium - Geloven in Oost - Samen bouwen aan onze buurt

Op 15 november is het zover! Graag nodigen we u uit voor het minisymposium. Samen creëren we een plek waar bewoners hun gaven, kwaliteiten en kennis met elkaar delen. Dit minisymposium is een informele gelegenheid voor iedereen die het leuk vindt om andere buurtbewoners te ontmoeten.

Samen de straat sterker maken door de lokale kunde en potenties zichtbaar te maken en te verbinden. Samen bouwen aan onze buurt door netwerken te verstevigen en te vernieuwen op een creatieve en gezellige manier.

15.30 Inloop met koffie en thee.
16.00 We stellen ons aan elkaar voor en voormalig diaconaal opbouwwerker
Jerrit Vellenga neemt ons mee in de achtergrond en de ontwikkeling van
het Diaconaal Centrum Oost.
16.20 Forumgesprek geleid door ds. Martijn van Laar.
17.00 Nagesprek waarbij we onze ervaringen delen en conclusies trekken.
17.15 Afscheid Jerrit Vellenga en introductie diaconaal opbouwwerker
Gianni da Costa door Arend Driessen (Protestantse Diaconie).
17.30 Eind programma, tijd voor een hapje en drankje.
18.30 Einde

We stellen het buitengewoon op prijs als u op vrijdag 15 november deel kan nemen aan het minisymposium. We zien uw aanmelding graag uiterlijk 8 november tegemoet.
Graag een berichtje aan Gianni da Costa:

Vrijdag 15 november 2019, 15.30 – 18.30 uur
Diaconaal Centrum Oost, Elthetokerk – Javastraat 118, Amsterdam

Diaconaal Centrum Oost is een samenwerking tussen de Protestantse Diaconie en de Protestantse Kerken in Amsterdam-Oost.

Tienergroep Rock Solid - 18 oktober 19.00 uur

Deze groep is voor tieners vanaf 11 jaar en we spreken elke 1e en 3e vrijdag van de maand af in de Binnenwaai.

Door middel van spellen maken we op een laagdrempelige manier kennis met verschillende Bijbelverhalen en ontdekken we hoe de boodschap van Jezus relevant kan zijn voor de dingen waar we in ons leven mee te maken krijgen. Dit wisselen we af met samen gezellig eten, bowlen en spelletjesavonden.

Komende Rock Solid: vrijdag 18 oktober om 19.00 uur

Voor meer informatie stuur vooral een mail naar

De Binnenwaai praise - 20 oktober 19.00 uur

Geniet jij van goede muziek en vind je het geweldig om God en elkaar te ontmoeten? Zo ja dan willen wij je van harte uitnodigen voor deze avond!

Thema: From Zero to Hero

Met muzikale medewerking van Shakira Wong Sioe & Friends.

Iedereen is van harte welkom, neem vooral vrienden en bekenden mee. Na afloop is er gelegenheid tot het drinken van een drankje om met elkaar gezellig na te praten. De avond is gratis.

Connect - Share - Inspire

Horror stories in de Bijbel - 25 oktober 19.30 uur

Vanaf september 2019 zijn wij met een gloednieuwe Bijbelstudie over vreemde, bizarre en soms ook angstaanjagende Bijbelverhalen gestart.

Van botten die tot leven komen, voor monsters die in de lagune op de loer liggen, je eigen dochter offeren, bovenmenselijke en gewelddadige reuzen, slechte engelen.

Het staat allemaal in de Bijbel. Moeten wij zulke teksten negeren? Of zoeken we naar een uitleg waar we in onze tijd wel mee uit de voeten kunnen?

Dat laatste doen wij tijdens onze Bijbelstudie in De Binnenwaai. Deze Bijbelstudie-avonden zijn om de vier weken op vrijdagavond.

Datum: 25 oktober
Tijd: 19.30 - 21.00 uur

Voor meer info:

Taizé avond IJburg - 31 oktober 19.30 uur

Taizé is een klein plaatsje in het midden van Frankrijk. Sinds 1940 is er een kloostergemeenschap, opgericht door Frère Roger. Ieder jaar komen hier talloze bezoekers uit alle werelddelen om te bidden en aangeraakt te worden door God die ons vrede en verzoening schenkt. Ze worden inmiddels gehouden over de hele wereld.

Vanuit deze traditie van Taizé willen wij ook in onze gemeente samenkomen. Kenmerkend voor deze vieringen zijn korte lezingen en gebeden, meditatieve liederen en momenten van stilte. Als je (nog) niet bekend bent met de liederen of met Taizé dan is dat geen punt. Liederen worden een aantal malen achter elkaar gezongen: mooi om naar te luisteren en als je wilt kun je ze gaandeweg mee gaan zingen.

De liederen worden begeleid door Wibrich Drost (hoboïst) en Noud Fortuin (gitaar).

God van alle eeuwigheid,
U hebt ieder van ons lief zonder uitzondering.
In uw voortdurende vergeving vinden wij vrede van hart.
(frère Roger)

Wij nodigen jong en ouder uit op deze eerste Taizé viering op donderdag 31 oktober om 19.30 uur. Na afloop van de viering is er gelegenheid tot het drinken van een drankje en voor het uitwisselen van ervaringen.

Allerzielen 2019 - 2 november 19.30 uur

Datum : Zaterdag 2 november 2019

Tijd: 19.30-21.00 uur (inloop 19.15 uur)

Plaats: De Binnenwaai, kerk op IJburg Ed Pelsterpark 2

Traditiegetrouw gedenken mensen op Allerzielen, 2 november, hun overledenen. Dat gebeurt op IJburg op eigentijdse wijze ook jaarlijks in de Binnenwaai, met o.a. live muziek, verhalen, stilte, poëzie en ontmoeting.

Persoonlijk, intiem en toch samen met anderen. Namen worden genoemd, herinneringen opgehaald, het gemis gedeeld, het leven gekoesterd. Wie wil, kan een kaarsje aansteken.

Bezoekers van deze bijeenkomst kunnen ervaren dat zij elk in hun persoonlijke verdriet toch, even, gedragen worden door elkaar. Dat kan steun en troost bieden.

Speciaal onderdeel op het programma: IJburgkoor (klein ensemble) o.l.v. Ricus Smid en Elena Manevska (vleugel)

IJburgers en andere belangstellenden, jong en oud, zijn welkom, van welke levensbeschouwing ook.

Aanmelding is niet nodig.

Toegang gratis (er is een donatiepot voor een vrijwillige bijdrage!)

Info: Riekje van Osnabrugge , 06-40899732

Wijs met Grijs - Ouder worden en het belang van lezen - 5 november

dinsdag 5 november 12:00-15:30 uur -  Wijs met Grijs - Ouder worden en het belang van lezen

Ouder worden hoort bij het leven. Tijdens Wijs met Grijs bespreken we onderwerpen die ouderen bezighouden. Wijs met Grijs wordt drie keer per jaar georganiseerd. Drie sprekers komen over dit onderwerp iets vertellen en daarna zijn er dialoogtafels. Iedereen kan dan reageren en z'n verhaal vertellen in een groepje van 5 of 6 mensen. Daarna is er een gemeenschappelijke afsluiting. We beginnen rond half een met een lunch.

5 november 2019
12.00-15.30 uur
Diaconaal Centrum Oost
Elthetokerk - Javastraat 118

Diaconaal Centrum Oost is een samenwerking tussen de Protestantse Diaconie en de Protestantse Kerken in Amsterdam-Oost.

TafelTijd Amsterdam 10 november 17.30 uur

TafelTijd is een nieuw initiatief van De Binnenwaai en Stichting Wijdekerk.

TafelTijd is samen kerk zijn van LHBT+'ers en betrokken of geïnteresseerde anderen. En waar kun je beter ervaren samen kerk te zijn dan aan Zijn tafel? We eten samen en gaan in gesprek met elkaar over zingevingsvragen. We inspireren en bemoedigen elkaar en steunen elkaar daarmee in het geloof. TafelTijd wil een veilige plek bieden voor alle aanwezigen en elkaar geen meningen of opvattingen opdringen. 

Iedereen is welkom met de eigen levens- en geloofsopvattingen.

Onze volgende tafeltijd staat gepland op zondag 10 november a.s. om 17.30 uur. Je kunt je aanmelden via Alexander Noordijk, .

Meer info over TafelTijd: https://www.wijdekerk.nl/tafeltijd

Locatie: De Binnenwaai

Kosten: gratis, deelnemers dienen een gerecht mee te nemen om te delen

Even voorstellen: Jeroen Stomphorst, de nieuwe jeugdwerker

Ik heb er heel veel zin in. Samen verhalen delen, verhalen maken en denken over het grote verhaal van God. Dat vind ik heel tof om te doen. Dit doe ik ook in Hoop voor Noord. Hier loop ik mijn afstudeer stage van HBO theologie.

Verder loop ik graag hard, hou ik van muziek maken en doe leuke dingen met mijn vrouw in de stad. We wonen in Goodluck. Een leefgemeenschap in Amsterdam Noord en hebben hierin ons eigen appartement. Ik voel me steeds meer thuis in de stad en hoop dat ik mij ook snel bij jullie thuis zal voelen.

Ik spreek jullie snel. Groetjes!

Collectebonnen verkrijgbaar

Beste gemeenteleden,

Bij De Binnenwaai is er de mogelijkheid collectebonnen te bestellen. Doordat dit op uw bankafschrift staat kunt u het bedrag bij giften aftrekken van de belasting (na aftrek van de drempel). De Binnenwaai heeft een ANBI status, dat is voor geheel PKA hetzelfde RSIN nummer; 818517669.

De bonnen zijn verkrijgbaar in stroken van 20 stuks (zelf even losknippen) van 1 euro, 2 euro of 5 euro. U doet de bonnen in de gewenste hoeveelheid bij de collecte in het mandje.

U bestelt de bonnen door geld over te maken naar de Binnenwaai NL30INGB0004700100 en tegelijk een mail te sturen naar Fedde Jonker; met uw adres en uw bestelling. We bezorgen dan zsm uw bonnen of overhandigen ze in de kerk. U kunt vragen om een kwitantie voor uw administratie.

Heeft u nog vragen, stel ze dan gerust per mail.

Uiteraard hopen we op nog meer vrijgevigheid als de overheid een beetje meebetaald!

Penningmeester Binnenwaai
Fedde Jonker

Bezoek aan Westerbork 6-4-2019

Afgelopen weekend met maar liefst 50 jongeren van Amsterdam IJburg inclusief begeleiding een bezoek gebracht aan kamp Westerbork. Het was memorabel en indrukwekkend. De jongeren waren geraakt door het bezoek aan Westerbork.  

Met het 4 & 5 mei comité i.s.m de Binnenwaai, Dynamo jongerenwerk, Streetcornerwork, de wijk en jeugd agenten en ambtenaren van stadsdeel oost is een excursie naar kamp Westerbork georganiseerd waarin de jongeren centraal stonden.  

Geef voor je Kerk – Actie Kerkbalans 2019

Als wijkkerk kunnen we van betekenis zijn in de stad, in de buurt, voor elkaar. De kerk krijgt geen subsidie en is grotendeels afhankelijk van de bijdragen van onze leden, zoals jij, zoals u. We zijn actief op allerlei gebied – kijk maar in deze Nieuwsbrief. Eind januari valt bij al onze leden de brief van Actie Kerkbalans op de deurmat. Je financiële bijdrage is heel welkom.

Het motto is: Geef voor je Kerk. Sinds dit jaar kan dat ook online via “Mijn PKA”.

Samen zorgen we voor een vitale kerk – doe je mee?

Meer info kerkbalans

Regenboogvlag gaat uit bij Protestantse Kerken Amsterdam

Positief gebaar als reactie op Nashville verklaring

Bij verschillende kerkgebouwen van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) zijn vandaag regenboogvlaggen uitgegaan als reactie op de Nashville verklaring. Daarmee wil de kerk duidelijk maken dat iedereen welkom is, los van de seksuele geaardheid.

Inmiddels hangen de vlaggen al bij de Oranjekerk, de Keizersgrachtkerk, de Opgang, Vrijburg en Waalse kerk. Meer kerken zullen deze week volgen. De toren van de Westerkerk is van de gemeente Amsterdam, maar die heeft al toestemming gegeven de regenboogbanier morgen op te hangen.

Ook uw kerk kan mee doen en de regenboogvlag uitsteken.


regenboogvlag gaat uitbij oranjekerk

De koster van de Oranjekerk hangt de vlag op, Rosaliene Israel kijkt toe.

Ds. Rosaliene Israel, scriba (secretaris) van de PKA, verklaart:

“De Nashville-verklaring over Bijbelse seksualiteit heeft veel mensen in onze stad geschokt. Ook binnen de Protestantse Kerk in Amsterdam is er verdriet over deze verklaring. Wij distantiëren ons ervan.

De afgelopen jaren hebben we als kerk gewerkt aan een cultuur van openheid en gesprek, ook over de thema’s waar we verschillend over denken. De toon en de inhoud van deze verklaring staat haaks op de open houding waar dit gesprek om vraagt, waarin ruimte is voor ieder om zich uit te spreken en gehoord te worden.  

Tegen iedereen die zich door de Nashville-verklaring geraakt of gekwetst voelt zeggen we als Protestantse Kerk Amsterdam: weet dat er in onze stad talloze kerken en christelijke gemeenschappen zijn waar je van harte welkom bent.”


De Westerkerk alvast met echte regenboog

Voor meer informatie: Wilfred Scholten, Communicatie PKA,
   06 51 83 58 52.

Amsterdam Church Route

Een goddelijke stad is een door Rob Visser ontwikkelde app voor uw telefoon en tablet
gebouwd door IJburger Gerard van Enk.
 
De audio-tour voert u langs tal van religieuze plaatsen in de binnenstad, zeer aanbevolen.
Download: Android (Samsung etc) of iOS (Apple).

 

Meer artikelen...

De Binnenwaai

Gebouw Solid 18
Ed Pelsterpark 2
1087 EJ  Amsterdam

Abonneer op de Nieuwsbrief