Paasviering op zondag 21 april 11.00 uur

Zondag 21 april vieren wij de opstandig van Jezus. Voorganger Alexander Noordijk gaat voor. Deze paasviering wordt muzikaal begeleid door Elena Manevska (vleugel/viool) en Alexandros Kyrkos (gitaar).

Thema van de dienst: Een nieuw begin!

Na afloop van de dienst is gelegenheid om samen koffie of thee te drinken.

U bent van harte welkom!

Vieringen in de Stille Week 2019

Witte Donderdag       18 april - 19.30 uur

Goede Vrijdag           19 april - 19.30 uur

Zaterdag Paaswake   20 april - 22.00 uur

Zondag Pasen           21 april - 11.00 uur 

Donderdag 18 april - The Passion Bioscoop - 20.30 uur

Op Witte Donderdag na de viering van 19.30 is er gelegenheid daarna om 20.30 aan te schuiven bij de The Passion Bioscoop. Waarin wij jou graag uitnodigen om samen naar The Passion te kijken. Een unieke ervaring met elkaar voor jong en ouder. 

Bezoek aan Westerbork 6-4-2019

Afgelopen weekend met maar liefst 50 jongeren van Amsterdam IJburg inclusief begeleiding een bezoek gebracht aan kamp Westerbork. Het was memorabel en indrukwekkend. De jongeren waren geraakt door het bezoek aan Westerbork.  

Met het 4 & 5 mei comité i.s.m de Binnenwaai, Dynamo jongerenwerk, Streetcornerwork, de wijk en jeugd agenten en ambtenaren van stadsdeel oost is een excursie naar kamp Westerbork georganiseerd waarin de jongeren centraal stonden.  

De Binnenwaai praise - 28 april 19.00 uur

Geniet jij van goede muziek en vind je het geweldig om God en elkaar te ontmoeten? Zo ja dan willen wij je van harte uitnodigen voor deze avond!

Thema: Blauw bloed

Met muzikale medewerking van Shakira Wong Sioe & Friends.

Iedereen is van harte welkom, neem vooral vrienden en bekenden mee. Na afloop is er gelegenheid tot het drinken van een drankje om met elkaar gezellig na te praten. De avond is gratis.

Connect - Share - Inspire

TafelTijd Amsterdam 22 april 17.30 uur (2e Paasdag - Pesach Sedermaal)

TafelTijd is een nieuw initiatief van De Binnenwaai en Stichting Wijdekerk.

TafelTijd is samen kerk zijn van LHBT+'ers en betrokken of geïnteresseerde anderen. En waar kun je beter ervaren samen kerk te zijn dan aan Zijn tafel? We eten samen en gaan in gesprek met elkaar over zingevingsvragen. We inspireren en bemoedigen elkaar en steunen elkaar daarmee in het geloof. TafelTijd wil een veilige plek bieden voor alle aanwezigen en elkaar geen meningen of opvattingen opdringen. 

Iedereen is welkom met de eigen levens- en geloofsopvattingen.

Onze volgende tafeltijd staat gepland op zondag 22 april a.s. om 17.30 uur in De Binnenwaai. Je kunt je aanmelden via Alexander Noordijk, .

Meer info over TafelTijd: https://www.wijdekerk.nl/tafeltijd

Locatie: De Binnenwaai

Kosten: gratis, deelnemers dienen een gerecht mee te nemen om te delen

4 Mei herdenking IJburg Ed Pelsterpark, 19.30 uur precies

De grenzen gingen dicht

Vele duizenden Joden probeerden in november 1938, na "de nacht van de gebroken ruiten", uit Hitler-Duitsland te vluchten naar toen nog vrije West-Europese landen. Velen wilden de oversteek maken naar Engeland en de Verenigde Staten.  Juist toen de nood acuut was gingen overal de grenzen dicht. Al een paar maanden eerder, op een internationale conferentie in Evian les Bains, in Frankrijk, verschilden de aanwezige 32 landen soms in argumenten, maar niet in hun conclusie: Niemand wilde Joden opnemen, zelfs grote landen niet als Australië en Nieuw Zeeland.

In Nederland werd in 1938 een opvangkamp voor Duitse vluchtelingen gebouwd, op kosten van de Joodse gemeenschap, Westerbork. Tijdens de bezetting groeide dit kamp uit tot een groot doorgangskamp voor m.n. Joden, Roma/Sinti, gehandicapten en verzetsstrijders, een halte op weg naar dwangarbeid en vernietiging.

Programma

Met verhalen, muziek, zang en stilte herdenken wij de slachtoffers.

Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus kunnen bezoekers een bloem in het tijdelijk monument zetten of op de voet ervan.

Geef voor je Kerk – Actie Kerkbalans 2019

Als wijkkerk kunnen we van betekenis zijn in de stad, in de buurt, voor elkaar. De kerk krijgt geen subsidie en is grotendeels afhankelijk van de bijdragen van onze leden, zoals jij, zoals u. We zijn actief op allerlei gebied – kijk maar in deze Nieuwsbrief. Eind januari valt bij al onze leden de brief van Actie Kerkbalans op de deurmat. Je financiële bijdrage is heel welkom.

Het motto is: Geef voor je Kerk. Sinds dit jaar kan dat ook online via “Mijn PKA”.

Samen zorgen we voor een vitale kerk – doe je mee?

Meer info kerkbalans

Waar kunst en religie elkaar ontmoeten

Art Stations of the Cross: 14 + 1 kruiswegstaties door 15 hedendaagse kunstenaars op 13 locaties. Van 6 maart (Aswoensdag) tot 22 april (Pasen).
Het lijden van Jezus en het lijden van nu raken elkaar in de kruiswegstaties van moderne kunstenaars. Het thema Troubled Waters keert terug in de kunstwerken, maar u kunt ook mee varen met Rederij Lampedusa, Er is een programma om de kruiswegstaties heen met evensongs, kunstvespers, kunstenaars-ontmoetingen, musea pakken uit. Symposium I believe in contemporary art, studiedag Kunst & Religie, een speciale Matthäus Passion, een concert Muziek rond de kruisweg: er komt genoeg moois aan. Veel wijkkerken doen mee, scholen krijgen een educatief programma. Vrijwilligers zijn ook welkom om rondleidingen te geven. Zie ook de komende Kerk in Mokums.

Voor de PKA werken Klaas Holwerda (programma) en Willemien Boot (PR) mee. Website artstations.org wordt binnenkort gevuld met de editie Amsterdam 2019 - na Londen, Washington en New York.

Rock Solid Challenge - vanaf 7 februari - tieners 13-16 jaar

Na het succes van Youth Alpha vorig jaar, willen we dit jaar starten met een nieuw concept: Rock Solid Challenge.

Vijf avonden waarin we aan de hand van verschillende grote levensvragen met de jongeren in gesprek gaan over de dingen er echt toe doen. Uiteraard is er op de avond genoeg tijd voor spellen en om samen te chillen!

Er zullen een aantal overeenkomsten zijn met Youth Alpha, alleen is deze reeks korter, de onderwerpen zijn meer toegespitst op de tieners van IJburg en de avonden zijn gekoppeld aan de normale Rock Solid avond.

Tieners die al Rock Solid volgen kunnen zo gemakkelijk meedraaien. Verder is het zeer geschikt voor tieners die al langer Rock Solid willen bezoeken of klasgenoten en vrienden die meer van de kerk en zingeving zouden willen weten. 

De eerste avond is 7 februari. Wij kijken er naar uit! 

Regenboogvlag gaat uit bij Protestantse Kerken Amsterdam

Positief gebaar als reactie op Nashville verklaring

Bij verschillende kerkgebouwen van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) zijn vandaag regenboogvlaggen uitgegaan als reactie op de Nashville verklaring. Daarmee wil de kerk duidelijk maken dat iedereen welkom is, los van de seksuele geaardheid.

Inmiddels hangen de vlaggen al bij de Oranjekerk, de Keizersgrachtkerk, de Opgang, Vrijburg en Waalse kerk. Meer kerken zullen deze week volgen. De toren van de Westerkerk is van de gemeente Amsterdam, maar die heeft al toestemming gegeven de regenboogbanier morgen op te hangen.

Ook uw kerk kan mee doen en de regenboogvlag uitsteken.


regenboogvlag gaat uitbij oranjekerk

De koster van de Oranjekerk hangt de vlag op, Rosaliene Israel kijkt toe.

Ds. Rosaliene Israel, scriba (secretaris) van de PKA, verklaart:

“De Nashville-verklaring over Bijbelse seksualiteit heeft veel mensen in onze stad geschokt. Ook binnen de Protestantse Kerk in Amsterdam is er verdriet over deze verklaring. Wij distantiëren ons ervan.

De afgelopen jaren hebben we als kerk gewerkt aan een cultuur van openheid en gesprek, ook over de thema’s waar we verschillend over denken. De toon en de inhoud van deze verklaring staat haaks op de open houding waar dit gesprek om vraagt, waarin ruimte is voor ieder om zich uit te spreken en gehoord te worden.  

Tegen iedereen die zich door de Nashville-verklaring geraakt of gekwetst voelt zeggen we als Protestantse Kerk Amsterdam: weet dat er in onze stad talloze kerken en christelijke gemeenschappen zijn waar je van harte welkom bent.”


De Westerkerk alvast met echte regenboog

Voor meer informatie: Wilfred Scholten, Communicatie PKA,
   06 51 83 58 52.

Amsterdam Church Route

Een goddelijke stad is een door Rob Visser ontwikkelde app voor uw telefoon en tablet
gebouwd door IJburger Gerard van Enk.
 
De audio-tour voert u langs tal van religieuze plaatsen in de binnenstad, zeer aanbevolen.
Download: Android (Samsung etc) of iOS (Apple).

 

Eenzaam en leeg blauw krat

(​Het eenzame, lege krat staarde gelaten naar buiten, waar het tot overmaat van ramp een rijk gevuld collegakrat voorbij ziet fietsen, snikkend wendt het zielige hoopje plastic de blik af en zucht nog eens diep)

De Sociale Kruidenier is een winkel en ontmoetingsplek voor Amsterdammers in armoede
Bij de Sociale Kruidenier kunnen klanten van de Voedselbank Amsterdam non-food en lang houdbare producten kopen tegen een kleine prijs, in aanvulling op hun voedselpakket.
Keuzevrijheid staat hierbij centraal: klanten kiezen zelf aan welke producten zij behoefte hebben. 

Daarnaast is de Sociale Kruidenier een ontmoetingsplek waar mensen terecht kunnen voor een kop koffie, een luisterend oor en/of laagdrempelig financieel advies. 
In ruil voor het volgen van een cursus of training ontvangen onze klanten extra winkeltegoed. 
Met deze integrale aanpak hopen wij mensen in armoede hun waardigheid terug te geven en hen te helpen hun leven weer op orde te krijgen.

Helpt u ons om de kruidenierswinkel te vullen? 
Neem dan tijdens het boodschappen doen iets extra’s voor de Sociale Kruidenier mee! 
Non-food producten waar veel vraag naar is vindt u op deze boodschappenlijst:

- Wasmiddel (poeder/vloeibaar) - Toiletpapier - Afwasmiddel - Deodorant (m/v) - Luiers (met name maat 4 of groter) - Zonnebloemolie 
- Tonijn in blik - Houdbaar broodbeleg - Suiker - (Oplos)koffie - Douchegel (m/v) - Eten voor kat of hond

In De Binnenwaai staat een blauw krat, waarin u spullen voor de sociale kruidenier kunt doen. 
Het krat staat na binnenkomst links in de hoek, bij het raam. De inhoud wordt ongeveer één keer per maand opgehaald.

De Binnenwaai

Gebouw Solid 18
Ed Pelsterpark 2
1087 EJ  Amsterdam

Abonneer op de Nieuwsbrief