Skip to main content

Muziek in De Binnenwaai

De muziek in de diensten bestaat meestal uit pianobegeleiding. Er staat een goeie vleugel in De Binnenwaai die bepeeld wordt door de vaste pianiste Elena Manevska en één maal in de maand door Mariëtte Bos.

Tijdens de dienst zingen we uit 'Liedboek voor de kerken' (waarin 150 Psalmen en 491 gezangen), Iona- en Taizéliederen, Opwekkingsliederen en Lithurgische gezangen op teksten van Huub Oosterhuis.

Het zou fijn zijn als er vanaf januari weer een Cantorij komt. Mariëtte Bos gaat dat op zich nemen met medewerking van Anne-Marie Rosen. Het is de bedoeling dat de 'CantorIJ' eens per maand een bijdrage levert tijdens de dienst, dat betekent dat er een repetitie is in de week voorafgaand aan de zondagsviering, op maandagavond, en dat er 's ochtends voor de viering wordt gerepeteerd. Er worden nog zangers gezocht, belangstellenden kunnen zich melden!

  • Hits: 2196

Elena Manevska

Elena

Ik ben afgestudeerd aan het CvA en ben werkzaam als pianodocente en musicus. Ik woon in het muziekhuis voor conservatoriumstudenten en afgestudeerde musici aan het Theo van Gogh park op Ijburg.  Een aantal jaren ben ik verbonden als pianiste aan de Binnenwaai. Met groot plezier begeleid ik daar de samenzang van de gemeente tijdens de kerdiensten op zondag-ochtend.

De sfeer is open en hartelijk. In de vieringen gaan spiritualiteit en muziek hand in hand. Die wisselwerking vind ik mooi. Er is ruimte voor muzikale intermezzi, ruimte om te experimenteren en verschillende stijlen komen aan bod.

Erg inspirerend vind ik de samenwerking met collega musici. Zoals de samenwerking met violiste Philippine Hugen met wie ik klassieke stukken uitvoer en met cantor en musicus Jan Marten de Vries, die de mensen op creatieve wijze weet te betrekken bij tekst en muziek. (Kernteamlid) Linda Frank komt dit muzikale team regelmatig versterken op haar dwarsfluit. Het werken met deze mensen maakt de vieringen tot een muzikaal feestje. (Daarnaast zijn er diverse optredens van gastmuzikanten zoals van de operazanger Anthony Heidweiller tijdens de Familie Kerstviering.) 

Lees meer: Elena Manevska

  • Hits: 6881

Mariëtte Bos

Van beroep ben ik pianodocent.

Vanaf eind 2004 woon en werk ik in IJburg. Toen er in 2005 vlakbij waar ik woon een oecumenische kerk kwam, "De Tronk" geheten, werd me gevraagd om de maandelijkse dienst muzikaal te begeleiden. Dit heb ik met veel plezier gedaan.

Na De Tronk kregen we de Binnenwaai, waar ik ook een keer per maand de dienst begeleid.

Er zijn in de diensten verschillende voorgangers die elk hun eigen keuzes maken wat de liederen betreft. Zo is er een gevarieerd aanbod: Liedboek, Taizé, Iona, Gospel, Opwekkingsliederen, Lithurgische gezangen.

De sfeer in de Binnenwaai vind ik prettig, persoonlijk, je voelt je er welkom. Het is ook een plek van bezinning, van stil staan bij dingen die er gebeuren, dichtbij en wereldwijd. Meestal is er een lezing en een preek. Ik vind dat heel boeiend en inspirerend. Op sommige momenten in de dienst is er alleen een stukje muziek, dan doe je je best om even iets heel moois te spelen.

  • Hits: 2606